پرورش گل و گیاه

۲ مطلب در ارديبهشت ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

برگ عبایی

روش نگهداری گیاه برگ عبایی

معرفی برگ عبایی

برگ عبایی الگوی مقاومت گیاهان است! آن تقریبا از بین نرفتنی است و می‌تواند بی توجهی و عدم رسیدگی را تا مدتها تحمل کند. اما مواظب باشید، این موضوع باعث نشود که آن را در گوشه ای تاریک قرار دهید و تنها رهایش کنید تا بر روی برگهای زیبایش گرد و غبار بنشیند. به آن رسیدگی کنید و هوایش را داشته باشید!

اگر تاکنون خیلی در امر نگهداری از گیاهان موفق عمل نکردید، برگ عبایی انتخاب مناسبی برای شماست. برگ عبایی همیشه سبز و باطراوت است و می‌تواند در محیط‌های بسیار کم‌نور هم به خوبی رشد کند. مثلا می‌توانید آن را در راه‌پله‌ها بگذارید و نگران نور مورد نیازش هم نباشید ، الان وقت آن است که خرید گیاه را در لیست خریدهای خود قرار دهید.
این گیاه سخت کوش، در تابستان‌های گرم و خشک زندگی بسیار خوبی خواهد داشت. معمولا در اثر سرمای هوا در زمستان آسیبی نمی‌بیند. حشرات تمایلی به بودن با آن ندارند و بیماری‌ها و آفات نیز مزاحم آن نخواهند شد!

اگر قصد دارید گیاهان مقاوم در منزل خود اضافه کنید، خرید گیاهان مقاوم به نور کم و سایه انتخاب مناسبی است.

شرایط نگهداری گیاه برگ عبایی

دما و نور

یک برگ عبایی سالم می‌تواند در دمای بین 7 الی 30 درجه سانتی‌گراد زندگی کند. به طور کلی برگ عبایی در مورد دمای هوا و میزان رطوبت آن حساس نیست.
برگ عبایی در دماهای پایین و حتی در یخبندان هم دوام می‌آرود، اما عاشق دمای معمولی اتاق است. اگرچه آن در سایه هم رشد می‌کند، اما نور غیرمستقیم فیلتر شده برایش مناسب تر است.

بهترین نور برای گیاه برگ عبایی یک نور ملایم، فیلتر شده و غیر مستقیم است.برگ عبایی در اثر تابش مستقیم نورخورشید از بین می‌رود و تابش مستقیم نور خورشید هم باعث زرد و قهوه‌ای شدن و در نهایت ریختن برگ‌های آن می‌شود.
پس بهتر است آن را در نقاط روشنی از اتاق قرار دهید که در معرض تابش مستقیم نیستند.

مکان مناسب برای برگ عبایی نزدیکی یک پنجره شمالی است و اگر برگ عبایی را در خارج از محیط منزل ( مانند حیاط، بالکن و … ) نگهداری می‌کنید، آن را در سایه قرار دهید، به طوری که کاملا از نور مستقیم خورشید در امان باشد.مکان‌هایی مانند کنار یک دیوار یا در پناه گیاهان و درختان بلندتر.

شرایط نگهداری گیاه برگ عبایی

کوددهی و آبیاری

برگ عبایی که در گلدان کاشته شده است، به خاک مخصوص گلدان با پایه کمپوست و با PH بین 5.5 تا 6.5 نیاز دارد. اما اگر در باغچه کاشته شده باشد، می‌تواند در شن و خاک رس به خوبی رشد کند.

در طول ماه‌های بهار و تابستان، هر دو هفته یکبار به گیاه کود مایع چندمنظوره بدهید. نیازی نیست گیاه در پاییز و زمستان کودی دریافت کند. نکته مهم این است که کود مایع را باید بعد از آبیاری گیاه به خاک اضافه کنید تا از سوختن ریشه جلوگیری شود. به خاطر داشته باشید که رشد برگ عبایی همیشه آرام است، حتی زمانی که کود دریافت کند.

برگ عبایی می‌تواند به خوبی کم‌آبی را تحمل کند، اما به هر حال به میزان کمی آب هم نیاز دارد. فقط دقت کنید که هرگز آن را بیش از حد آبیاری نکنید، چون به سرعت باعث فاسد شدن ریشه و در نتیجه مرگ گیاه خواهد شد.
بین هر دفعه آبیاری، اجازه دهید تا خاک گیاه به خوبی خشک شود. می‌توانید به کمک انگشتان خود، چند سانتی متر رویی خاک را لمس کنید و میزان رطوبت آن را بسنجید.
تنها کافی است خاک آن را همیشه مرطوب نگه دارید. برگ های این گیاه گرد و غبار را سریع به خود جذب می‌کنند، پس آن ها را همیشه با یک دستمال نمدار تمیز کنید.
هیچ‌گاه اجازه ندهید آب خارج شده از زیر گلدان با خاک یا گلدان در تماس باشد زیرا باعث می‌شود خاک دیرتر خشک شود و این برای برگ عبایی مناسب نیست.

تعویض گلدان

در صورت لزوم، می‌توانید هر یک سال در میان، گلدان برگ عبایی را تعویض کنید. بهترین زمان برای این کار، فصل بهار است. مانند سایر گیاهان ریزومی، برگ عبایی هم نیازی به تعویض مرتب گلدان ندارد، یعنی می‌توانید تا 5-4 سال آن را در گلدان اولیه نگه دارید بدون اینکه به گیاه آسیبی بزنید.

برای تعویض گلدان، منتظر نشانه‌ها باشید. اگر گیاه بیش از حد از گلدان خارج شد و ریشه آن از لبه‌های زیرین گلدان بیرون زد، یعنی وقت تعویض گلدان فرا رسیده است!

هرس کردن

بهترین زمان برای هرس کردن برگ عبایی در اوایل بهار است. بعد از هرس کردن می‌توانید آن را با کودی مناسب تغذیه کنید. هر شاخه‌ای که هرس می‌کنید می‌تداند مجددا رشد کند و با شاخه‌ای جدیدتر و قوی‌تر باز گردد. این رشد جدید ممکن است یک یا دو سال طول بکشد اما نتیجه آن عالی است و باعث می‌شود گیاه شما ساقه‌هایی ضخیم‌تر و پر برگ‌تر داشته باشد.

آفت و بیماری

برگ عبایی ممکن است دچار لکه‌هایی بر روی برگ‌ها شود. این لکه‌ها به صورت نقاط سیاه و قهوه‌ای رنگ هستند و رشد خود را تا زمان ریزش برگ ادامه خواهند داد. در این صورت باید تمام برگ‌های دارای لکه را از گیاه جدا کرده و برای حفاظت بیشتر از گیاه، از قارچ کش استفاده کنید.

برگ عبایی ممکن است مورد تهاجم شپشک آردی، شپشک معمولی و تخم عنکبوت قرار بگیرد.
گیاه بیمار را دور از گیاهان سالم قرار دهید و آن را جداگانه نگهداری کنید. برای مقابله با شپشک‌آردی، از ترکیبات حاوی روغن چریش (Neem Oil) استفاده کنید.
شپشک معمولی می‌تواند با ترکیبات شیمیایی موجود در خود گیاه از بین برود.

برای اینکه از شر تخم عنکبوت خلاص شوید، به تمام نقاط گیاه محلول آب و صابون اسپری کنید و یا برگ مبتلا را به طور کامل بشویید. در این مورد هم روغن چریش می‌تواند کمک کننده باشد.

سمی بودن

برگ عبایی گیاهی سمی نیست و برای انسان‌ها یا حیوانات خانگی خطر محسوب نمی‌شود. البته واضح است جویدن یا بلعیدن مقداری زیادی از آن ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود.

در این مطلب سعی کردیم در مورد روش نگهداری گیاه برگ عبایی اطلاعاتی را به شما ارایه دهیم حال اگر سوالی در رابطه با گیاهان‌تان که در حال خشک شدن یا زرد شدن هستند، دارید می‌توانید زیر همین پست کامنت بگذارید تا کارشناسان متخصص گیاهان ما به شما پاسخ دهند.

علت زرد شدن برگ های گیاه برگ عبایی چیست؟

یکی از مهم‌ترین دلایل زرد شدن برگ‌های این گیاه آبیاری نامناسب است. آبیاری کم و زیاد هر دو می‌تواند باعث از بین رفتن سیستم ریشه گیاه و در نتیجه زرد شدن برگ‌های آن شود.
همچنین مشکلاتی مانند نور بیش از حد زیاد یا نور کم و آفت‌هایی مانند کنه عنکبوتی (مخصوصا در مناطق گرم و خشک) می‌توانند باعث زرد شدن برگ‌های برگ عبایی شوند.

علت قهوه ای شدن برگ های گیاه برگ عبایی چیست؟

همانطور که گفتیم گیاه برگ عبایی از آفتاب شدید و مستقیم آسیب می‌بیند. یکی از این آسیب‌ها قهوه‌ای شدن لبه برگ‌های آن است که پس از مدتی ممکن است در امتداد برگ ادامه پیدا کند. آفتاب شدید باعث سوختن برگ‌های آن می‌شود که به این صورت خود را نشان می‌دهد.
آبیاری بیش از حد نیز می‌تواند عامل دیگری باشد که برگ‌های این گیاه را قهوه‌ای رنگ کند. آب‌دهی زیاد باعث آسیب به ریشه‌های برگ‌عبایی می‌شود که در نتیجه گیاه قدرت تامین انرژی را از دست می‌دهد و به صورت لکه یا لبه‌های قهوه‌ای یا زرد رنگ خودش را نشان می‌دهد.

آیا برگ عبایی را می‌توان خارج از خانه نگهداری کرد؟

تا زمانی که برگ عبایی در سایه باشد می‌تواند بیرون از خانه نیز نگهداری شود. این گیاه می‌تواند سرمای زمستان را نیز تحمل کند اما بزرگترین دشمن آن آفتاب شدید و مستقیم است که می‌تواند گیاه را به سرعت از بین ببرد.

چطور برگ عبایی را تکثیر کنیم؟

بهترین راه برای تکثیر برگ عبایی تقسیم است.
در این روش باید گیاه را از خاک خارج کرد و به آرامی توپ ریشه را تقسیم کرد. بهترین زمان برای این کار در فصل بهار است و باید توجه کرد که در هر ریشه تقسیم شده حداقل دو الی سه شاخه بماند تا گیاه جدید بتواند به زندگی ادامه دهد.

منبع: گل ستان

  • pooya pj
  • ۰
  • ۰

گل سانسوریا را چگونه پرورش دهیم + تصاویر

نگهداری از گیاهان ک هنر است. وقتی شما گیاهی را به منزل می آورید و برای سالها آن را نگه می دارید و پرورش می دهید زیبایی روح لطیف و مهربان شما را نشان می دهد که موفق شده اید با گیاهان ارتباط خوبی برقرار کنید.

نگهداری و پرورش گیاهان در خانه نیازمند صبر و دقت فراوانی است. گیاهان بسیار حسا اند و خیلی زود به دلیل عدم آگاهی و مراقبت لازم از بین می روند. در ادامه به بررسی نحوه نگهداری و پرورش نحوه پرورش گل سانسوریا در منزل پرداخته ایم.

پرورش گل سانسوریا

از گیاهان مورد استفاده زیاد در خانه ها می باشد .از خانواده سوسنیان یا لیلیاسه و بومی افریقاست ، برگها بلند و کشیده و خاردار با حاشیه زرد و به شکل سرنیزه ، ارتفاع برگها به یک متر می رسد و تکثیر آن از طریق برگ و یا ساقه های زیرزمینی است ، بسیار کم توقع و مقاوم در برابر خشکی و سایه ولی در این واریته به علت ابلق بودن برگها به نور بیشتری احتیاج دارد .

نیازهای گل سانسوریا

نور :

نور کامل بهترین شرایط نوری این گیاه است ولی در سایه هم قادر به ادامه زندگی است، تابش مستقیم آفتاب را تحمل نمی کند .

دما :

در زمستان تا درجه حرارت ۱۰ درجه سانتیگراد قدرت تحمل دارد ولی درجه حرارت مطلوب در این فصل ۱۶ است، در تابستان در درجه حرارت مطلوب برای انسان ۲۴ درجه . نسبت به سرما حساس است و سرمای بیش از حد تاب نمی آورد و دچار یخ زدگی می گردد.

آبیاری:

در زمستان هر ۳ هفته یکبار و در تابستان یکبار در هفته آبیاری کافی است به دلیل ساقه گوشتی گیاه که سرشار از آب است از آبیاری زیاد از اندازه پرهیز نمایید چون باعث پوسیدگی گیاه می گردد . در بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک خشک شود. خاک : بهترین خاک ، خاک لوم است (مخلوطی از شن ، رس و مواد آلی ( برگ پوسیده یا کود دامی به مقدار کم ) ) است. استفاده بیش از حد از مواد آلی باعث پوسیدگی ساقه گیاه و از بین رفتن آن می گردد .

 گل سانسوریا

نیازهای گل سانسوریا

تکثیر :

تکثیر این گیاه ساده است یا از گیاه مادری از ریشه به چند قسمت تقسیم می شود که هر قسمت دارای ریشه و برگ جداگانه است و در گلدان جدید کاشت می گردد . یا از طریق قلمه : ساقه گیاه به قطعات کوچک حدود ۸ سانتیمتر تقسیم کرده و در ماسه کشت می نمایند دقت شود قطعات وارونه کاشت نشود برای ریشه دهی سریعتر می تواند خزانه را با پلاستیک پوشاند تا رطوبت حفظ شود .پس از ظهور ۲ تا ۳ برگ قلمه ها را به گلدان اصلی انتقال دهید .

گل سانسوریا

پرورش گل سانسوریا

نکته مهم

گیاه کم توقعی است فقط از آبیاری بیش از اندازه پرهیز نمایید که باعث پوسیدگی ساقه می گردد که اکثر موارد از بین رفتن این گیاه در آپارتمان به همین دلیل است .

خواص گل سانسوریا

– یکی از خواص این گیاه که آن را برای استفاده در منازل مناسب کرده است توانایی این گیاهان در پاک سازی هوا است. بنا بر تحقیقات انجام شده این گیاه می تواند سموم و گازهای آلوده موجود در هوا مانند “تولوئن ” یا ” فرمالدئید ” را تصفیه کند. از این رو کارشناسان توصیه می کنند که از این گیاه در اتاق خواب استفاده شود تا با تصفیه هوا خوابیدن بسیار راحت تر شود.

– “سانسواریا” به مانند سایر اعضای خانواده کاکتوس ها از مقاومت بالایی در هوای گرم و خشک برخوردار است و می تواند در درون ساقه و برگ های خود حجم زیادی از آب را برای مدت زمانی طولانی نگاه دارد. در زمان های قدیم از این گیاه برای تهیه فیبر و گاهی از برگ های آن برای بانداژ زخم ها استفاده می شده است. امروزه بیشتر از این گیاهان برای زیبا سازی محیط های خانگی مخصوصا آپارتمان ها استفاده می شود. این گیاه دارای رشد بسیار آرامی است و برای سالهای طولانی سبز و شاداب باقی می ماند.

– این گیاه همچنین دارای گلی است که به رنگ ترکیبی سبز و سفید در بخش میانی گیاه می روید البته گل آن جذابیت خاصی ندارد اما معطر است.

پس همانطور که دیدید ان زبان مادر شوهر همچنان هم بی فایده نیست.

درباره آفات و بیماری‌های سانسوریا بیشتر بدانید

۱-لارو حشرات: معمولاً از برگ‌های گیاه تغذیه کرده و حاشیه برگ‌ها و یا پهنه آنان را زخمی می‌کنند و سوراخ‌هایی را دران ایجاد می‌کند

۲-تریپس: افت دیگری است که بر اثر تغذیه آن برگ‌ها می‌پیچند و بد شکل می‌شوند و نقاط خاکستری-نقره ای بر روی انان ظاهر می‌شود.

۳-شپشک آرد آلود: شپشک آرد آلود از دیکر آفات این گیاه است که به دلیل تغذیه از شیره گیاهان را ضعیف می‌کند و برگ‌ها به خصوص برگ‌های جوان کوتاه قامت.

۴-نماتد گره ریشه:می‌تواند بر روی ریشه سانسویریا گال تولید کند که در نتیجه این بیماری گیاه ضعیف و کوتاه قامت می‌شود و حتی ممکن است از بین برود.

۵-پوسیدگی ریشه: یکی از بیماری‌های قارچی این گیاه است که موجب آبدار شدن و پوسیدن ریشه‌ها و در نتیجه پژمرده و افتادن برگ‌های گیاه می‌شود اگر بر روی قسمت‌های مختلف گیاه لکه‌های قهوه‌ای و نرم دیدید گل را از خاک در آورده ریشه‌های پوسیده و برگ‌های آلوده را کات کنید .

۶-بیماری لکه برگی قارچی: از دیگر بیماری‌های سانسویریا است که در ابتدا بر روی برگ‌های جوان زخمهای ابدار و قرمز و قهوه‌ای به وجود می اید که حاشیه‌های زرد رنگی دارد.

۷-بلایت جنوبی: از دیگر بیماری‌های سانسویریا بر روی برگ‌ها و به خصوص در نزدیکی سطح خاک زخم‌هایی آبدار و قهوه‌ای رنگ ایجاد می‌شود بر روی سطح خاک و برگ‌ها نیز سطح سفید رنگی که ناشی از رشد قارچ است ظاهر می‌شود که به تدریج سیاه رنگ می‌شوند .

  • pooya pj