کژال کوهستانیان
پرورش شمشاد طلایی پایه دار کار چندان دشواری نمی باشد، تنها لازم است، محلی با نور کافی برای آن در نظر بگیرید و هر هفته گیاه را آبیاری کنید و کوددهی را به شکل سالانه انجام دهید. رطوبت مناسب و زهکشی خوب نکاتی است، که نباید از خاطر ببرید. در صورتی که زهکشی مناسب باشد، شمشاد طلایی می تواند، با هر نوع خاکی سازگاری پیدا کند و به رشد خود ادامه دهد.
شمشاد طلایی با نام علمی «euonymus japonicus» شناخته می شود، این گونه مقاوم ار شمشاد می تواند، در سردترین دما و خشک ترین خاک به خوبی دوام آورد. خاستگاه اصلی این گیاه را باید چین، ژاپن و کره دانست. شمشاد طلایی در ایران به شکل گسترده ای نگهداری می شود. این گیاه ممکن است، با نام های دوک ژاپنی و یا دوک همیشه سبز نیز شناخته شود، با توجه به نگهداری آسان از آن ممکن است، درباره شیوه پرورش شمشاد طلایی پایه دار کنجکاو باشید، تا در صورت امکان به نگهداری از این گیاه بپردازید.
شمشاد ها دارای تنوع گونه ای بالایی می باشند و باید گفت بیشتر از صد و هفتاد گونه شمشاد وجود دارد، در این میان برخی از آن ها چون شمشاد جنگلی، شمشاد رونده و شمشاد ژاپنی هه یی شناخته شده ترین گونه ها می باشند و معمولا شیوه نگهداری از آن ها بسیار به یکدیگر شبیه است.
پرورش شمشاد طلایی پایه دار
لازم است، یکی از مهمترین ویژگی های شمشاد را کمک به تصفیه هوا عنوان کرد، همچنین از عصاره آن استفاده های درمانی می شود و در بهبود عفونت های مجاری، صرع، نقرس و رماتیسم موثر است. این گیاه نسبت به تغییرات آب و هوایی از خود مقاومت نشان می دهد و رشد آن متوقف نخواهد شد، این گیاه می تواند، تا چهار متر قد بکشد و فاقد گلدهی می باشد، مقاومت بالا این گیاه در راستای حیات موجب شده است، تا در زیباسازی فضاهای شهری مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی از علت هایی که موجب شده است، این گیاه چنین نامی داشته باشد، رشد برگ ها و تغییر رنگ آن ها می باشد. برگ های این گونه از شمشاد در ابتدای رشد به رنگ سبز هستند و به مرور رنگ آن ها روشن شده و ترکیبی زیبا از زرد و نقره ای بر روی برگ شکل می گیرد، شمشاد طلایی در بهار شکوفه می دهد و در پاییز شکوفه ها تبدیل به میوه نارنجی رنگ غیر خوراکی و سمی می شوند.
شرایط نگهداری
برخی نکات و قواعد کمک می کند، تا در پرورش شمشاد طلایی پایه دار موفق تر عمل کنید و در رشد خوب و سرزندگی گیاه خود نقش بسزایی داشته باشید، شرایط لازم برای رشد گیاه در ادامه ذکر شده است.
نور
شمشاد گیاهی کم توقع می باشد و می تواند، در نور کم نیز به خوبی رشد کند، هرچند تمایل بسیاری به دریافت نور کافی دارد، اما نور کم یا زیاد نمی تواند، مانع از رشد آن شود. رشد ایده آل این گیاهی زمانی صورت می گیرد، که نور مستقیم خورشید را دریافت نماید، با قرارگیری طولانی مدت در سایه احتمال دارد، برگ ها رنگ طلایی و زیبای خود را از دست بدهند.
آبیاری
همانطور که اشاره شد، این گیاه مقاومت بالایی در رشد نشان می دهد و با شرایط سازگاری پیدا می کند، بنابراین می تواند، علاوه بر دما و نور غیر عادی، با کمبود آب نیز سازگاری پیدا کند. برای آبیاری این گیاه توصیه می شود، آبیاری زمانی صورت بگیرد، که خاک کاملا خشک شده باشد. این نکته را به خاطر داشته باشید، که نیاز به آبیاری در شمشاد بسته به فصلی که در آن قرار دارد، متفاوت خواهد بود. ازآنجایی که در فصل زمستان خاک دیرتر خشک می شود، بنابراین لازم است، فواصل بین هر آبیاری بیشتر شود.
خاک
شمشاد طلایی توانایی رشد در هر نوع خاکی را دارا می باشد و البته برای خاک شمشاد لازم است، از زهکشی خاک اطمینان حاصل کنید. چنانچه اطلاعات دقیق برای تهیه خاک با زهکشی مناسب ندارید و در این زمینه مبتدی محسوب می شوید، پیشنهاد می شود، از ماسه و خاک باغچه استفاده کنید، زیرا این ترکیب زهکشی مناسبی ایجاد می کند.
کوددهی
برای کمک به رشد شمشاد و تغذیه گیاه می توانید، در پرورش شمشاد طلایی پایه دار از کود های ازت بالا برای کوددهی استفاده کنید، البته به یاد داشته باشید، که زیاده روی در کوددهی نتیجه معکوس دارد و می تواند، با عواقبی برای گیاه همراه باشد.
دما
همانطور که قابل حدس می باشد، این گیاه حساسیت های زیادی برای شرایط ایده آل از خود نشان نمی دهد و با دما های مختلف سازگاری دارد، همین ویژگی موجب محبوبیت این گیاه می شود و باعث می شود، از آن به وفور در فضای بیرون از باغ ها و پارک ها استفاده شود. لازم به ذکر است، که شمشاد طلایی می تواند، سرمای زمستان را نیز تاب آوری کند و از رطوبت استقبال می کند.
آفات و بیماری
شمشاد طلایی گیاهی سازگار و مقاوم می باشد، اما تمام گیاهان دارای آفات و مشکلات می باشند و شمشاد نیز می تواند، به آفات و بیماری مبتلا شود. از مهم ترین مواردی که می تواند، شادابی و سلامت گیاه را تهدید کند، باید به ریزش برگ و سفیدک اشاره کرد.
ریزش برگ ها می تواند، در زمانی روی دهد، که هوا بسیار گرم باشد و خشکی بیش از اندازه موجب این امر شود، در چنین مواقعی اگر به درستی به گیاه رسیدگی نشود، احتمالا از بین رفتن گیاه وجود دارد. آفت سفیدک نیز از جمله آفاتی می باشد، که می تواند، سلامت گیاه را مورد تهدید قرار دهد، با بروز این آفت برگ های گیاه دچار رنگ پریدگی می شود، در صورتی که به درستی با این آفات مقابله نشود، در مدت کوتاهی تمام گیاه مورد حمله این آفت قرار می گیرد.
تکثیر
در پرورش شمشاد طلایی پایه دار باید به نحوه قلمه زدن شمشاد و تکثیر این گیاه نیز اشاره کرد. بهترین زمان برای تکثیر اوایل تابستان و اوایل بهار می باشد، در این زمان باید قلمه هایی با اندازه پنج تا هفت سانتی متر را با استفاده از یک چاقوی تیز از ساقه جدا کنید، سپس انتهای قلمه ها را به پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید و قلمه ها را در یک گلدان با قطر دهانه چهارده سانتی متر که دارای کمپوست مخصوص بذر و قلمه می باشد، بکارید.
روی قلمه ها را با یک کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و گلدان را در دمای بیست و دو درجه سانتی گراد و در مکانی با نور مناسب قرار دهید، تا ریشه زایی صورت بگیرد. در تکثیر شمشاد اهمیت بسیاری به فرم ابلق داده می شود و به همین جهت باید قلمه هایی که برگ های آن فرم ابلق خود را از دست داده اند، را مورد استفاده قرار ندهید. برای تکثیر گیاه ابتدا باید اطلاعات کاملی از ویژگی های گلدان مناسب شمشاد و نحوه نگهداری از این گیاه در آپارتمان کسب کنید.
منبع: آرگا