پرورش گل و گیاه

۲ مطلب در شهریور ۱۴۰۳ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

نگهداری و پرورش شمشاد طلایی پایه دار

کژال کوهستانیان

پرورش شمشاد طلایی پایه دار کار چندان دشواری نمی باشد، تنها لازم است، محلی با نور کافی برای آن در نظر بگیرید و هر هفته گیاه را آبیاری کنید و کوددهی را به شکل سالانه انجام دهید. رطوبت مناسب و زهکشی خوب نکاتی است، که نباید از خاطر ببرید. در صورتی که زهکشی مناسب باشد، شمشاد طلایی می تواند، با هر نوع خاکی سازگاری پیدا کند و به رشد خود ادامه دهد.

شمشاد طلایی با نام علمی «euonymus japonicus» شناخته می شود، این گونه مقاوم ار شمشاد  می تواند، در سردترین دما و خشک ترین خاک به خوبی دوام آورد. خاستگاه اصلی این گیاه را باید چین، ژاپن و کره دانست. شمشاد طلایی در ایران به شکل گسترده ای نگهداری می شود. این گیاه ممکن است، با نام های دوک ژاپنی و یا دوک همیشه سبز نیز شناخته شود، با توجه به نگهداری آسان از آن ممکن است، درباره شیوه پرورش شمشاد طلایی پایه دار کنجکاو باشید، تا در صورت امکان به نگهداری از این گیاه بپردازید.

شمشاد ها دارای تنوع گونه ای بالایی می باشند و باید گفت بیشتر از صد و هفتاد گونه شمشاد وجود دارد، در این میان برخی از آن ها چون شمشاد جنگلی، شمشاد رونده و شمشاد ژاپنی هه یی شناخته شده ترین گونه ها می باشند و معمولا شیوه نگهداری از آن ها بسیار به یکدیگر شبیه است.

آشنایی با شرایط ایده آل برای رشد شمشاد طلایی

پرورش شمشاد طلایی پایه دار

لازم است، یکی از مهمترین ویژگی های شمشاد را کمک به تصفیه هوا عنوان کرد، همچنین از عصاره آن استفاده های درمانی می شود و در بهبود عفونت های مجاری، صرع، نقرس و رماتیسم موثر است. این گیاه نسبت به تغییرات آب و هوایی از خود مقاومت نشان می دهد و رشد آن متوقف نخواهد شد، این گیاه می تواند، تا چهار متر قد بکشد و فاقد گلدهی می باشد، مقاومت بالا این گیاه در راستای حیات موجب شده است، تا در زیباسازی فضاهای شهری مورد استفاده قرار بگیرد.

یکی از علت هایی که موجب شده است، این گیاه چنین نامی داشته باشد، رشد برگ ها و تغییر رنگ آن ها می باشد. برگ های این گونه از شمشاد در ابتدای رشد به رنگ سبز هستند و به مرور رنگ آن ها روشن شده و ترکیبی زیبا از زرد و نقره ای بر روی برگ شکل می گیرد، شمشاد طلایی در بهار شکوفه می دهد و در پاییز شکوفه ها تبدیل به میوه نارنجی رنگ غیر خوراکی و سمی می شوند.

شرایط نگهداری

برخی نکات و قواعد کمک می کند، تا در پرورش شمشاد طلایی پایه دار موفق تر عمل کنید و در رشد خوب و سرزندگی گیاه خود نقش بسزایی داشته باشید، شرایط لازم برای رشد گیاه در ادامه ذکر شده است.

نور

شمشاد گیاهی کم توقع می باشد و می تواند، در نور کم نیز به خوبی رشد کند، هرچند تمایل بسیاری به دریافت نور کافی دارد، اما نور کم یا زیاد نمی تواند، مانع از رشد آن شود. رشد ایده آل این گیاهی زمانی صورت می گیرد، که نور مستقیم خورشید را دریافت نماید، با قرارگیری طولانی مدت در سایه احتمال دارد، برگ ها رنگ طلایی و زیبای خود را از دست بدهند.

آبیاری

همانطور که اشاره شد، این گیاه مقاومت بالایی در رشد نشان می دهد و با شرایط سازگاری پیدا می کند، بنابراین می تواند، علاوه بر دما و نور غیر عادی، با کمبود آب نیز سازگاری پیدا کند. برای آبیاری این گیاه توصیه می شود، آبیاری زمانی صورت بگیرد، که خاک کاملا خشک شده باشد. این نکته را به خاطر داشته باشید، که نیاز به آبیاری در شمشاد بسته به فصلی که در آن قرار دارد، متفاوت خواهد بود. ازآنجایی که در فصل زمستان خاک دیرتر خشک می شود، بنابراین لازم است، فواصل بین هر آبیاری بیشتر شود.

خاک

شمشاد طلایی توانایی رشد در هر نوع خاکی را دارا می باشد و البته برای خاک شمشاد لازم است، از زهکشی خاک اطمینان حاصل کنید. چنانچه اطلاعات دقیق برای تهیه خاک با زهکشی مناسب ندارید و در این زمینه مبتدی محسوب می شوید، پیشنهاد می شود، از ماسه و خاک باغچه استفاده کنید، زیرا این ترکیب زهکشی مناسبی ایجاد می کند.

نگهداری و پرورش شمشاد طلایی پایه دار

کوددهی

برای کمک به رشد شمشاد و تغذیه گیاه می توانید، در پرورش شمشاد طلایی پایه دار از کود های ازت بالا برای کوددهی استفاده کنید، البته به یاد داشته باشید، که زیاده روی در کوددهی نتیجه معکوس دارد و می تواند، با عواقبی برای گیاه همراه باشد.

دما

همانطور که قابل حدس می باشد، این گیاه حساسیت های زیادی برای شرایط ایده آل از خود نشان نمی دهد و با دما های مختلف سازگاری دارد، همین ویژگی موجب محبوبیت این گیاه می شود و باعث می شود، از آن به وفور در فضای بیرون از باغ ها و پارک ها استفاده شود. لازم به ذکر است، که شمشاد طلایی می تواند، سرمای زمستان را نیز تاب آوری کند و از رطوبت استقبال می کند.

آفات و بیماری

شمشاد طلایی گیاهی سازگار و مقاوم می باشد، اما تمام گیاهان دارای آفات و مشکلات می باشند و شمشاد نیز می تواند، به آفات و بیماری مبتلا شود. از مهم ترین مواردی که می تواند، شادابی و سلامت گیاه را تهدید کند، باید به ریزش برگ و سفیدک اشاره کرد.

ریزش برگ ها می تواند، در زمانی روی دهد، که هوا بسیار گرم باشد و خشکی بیش از اندازه موجب این امر شود، در چنین مواقعی اگر به درستی به گیاه رسیدگی نشود، احتمالا از بین رفتن گیاه وجود دارد. آفت سفیدک نیز از جمله آفاتی می باشد، که می تواند، سلامت گیاه را مورد تهدید قرار دهد، با بروز این آفت برگ های گیاه دچار رنگ پریدگی می شود، در صورتی که به درستی با این آفات مقابله نشود، در مدت کوتاهی تمام گیاه مورد حمله این آفت قرار می گیرد.

روش نگهداری از شمشاد طلایی پایه دار در گلدان

تکثیر

در پرورش شمشاد طلایی پایه دار باید به نحوه قلمه زدن شمشاد و تکثیر این گیاه نیز اشاره کرد. بهترین زمان برای تکثیر اوایل تابستان و اوایل بهار می باشد، در این زمان باید قلمه هایی با اندازه پنج تا هفت سانتی متر را با استفاده از یک چاقوی تیز از ساقه جدا کنید، سپس انتهای قلمه ها را به پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید و قلمه ها را در یک گلدان با قطر دهانه چهارده سانتی متر که دارای کمپوست مخصوص بذر و قلمه می باشد، بکارید.

روی قلمه ها را با یک کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و گلدان را در دمای بیست و دو درجه سانتی گراد و در مکانی با نور مناسب قرار دهید، تا ریشه زایی صورت بگیرد. در تکثیر شمشاد اهمیت بسیاری به فرم ابلق داده می شود و به همین جهت باید قلمه هایی که برگ های آن فرم ابلق خود را از دست داده اند، را مورد استفاده قرار ندهید. برای تکثیر گیاه ابتدا باید اطلاعات کاملی از ویژگی های گلدان مناسب شمشاد و نحوه نگهداری از این گیاه در آپارتمان کسب کنید.

منبع: آرگا

  • pooya pj
  • ۰
  • ۰

سرخس‌ها از جمله محبوب ترین گیاهان آپارتمانی هستند که گونه‌های مختلفی دارند. یکی از گونه‌های محبوب این گیاه که برای نگهداری در خانه نیز مناسب است، سرخس نر یا سرخس سپر طلایی است. این گیاه نیز مثل بیشتر انواع سرخس ها در مناطق آبخیز و مرطوب رشد می‌کند. سرخس نر یا سرخس سپر طلایی در گونه خود توانایی تحمل سایه زیادی را دارد و برای خانه‌هایی که نور کمی دریافت می‌کنند بسیار مناسب است. اگر زمستان بسیار سردی نداشته باشید و دمای هوای به زیر صفر درجه نرسد این گیاه همیشه سبز مانده و خانه‌تان را سرسبز نگه می‌دارد.  در مقایسه با سرخس‌های دیگر این گیاه توانایی تحمل بادهای تقریبا شدید را هم دارد و از آن آسیب نمی‌بیند. همه این مسائل باعث شده تا تبدیل به یکی از گیاهان محبوب برای قسمت‌هایی از باغچه‌ها شود که تاریک‌تر، خیس‌تر و بدون حفاظ‌تر از سایر بخش‌ها هستند. در نتیجه با توجه به ویژگی‌های یاد شده اگر دنبال خرید گیاهان مقاوم هستید، ما خرید و نگهداری از سرخس نر یا سرخس سپر طلایی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

مشخصات کلی سرخس نر یا سپر طلایی

  • نام علمی: Dryopteris affinis
  • بومی: اروپا، هیمالیا، غرب آسیا
  • خانواده: نرسرخسیان
  • نام‌های مرسوم: سرخس نر، سرخس سپر طلایی

روش نگهداری سرخس نر یا سپر طلایی

نگهداری از سرخس سپر طلایی یا سرخس نر بسیار آسان است و می‌توانید آن را در گلدان یا باغچه کاشته و از تماشایش لذت ببرید، می‌توان گفت که تنها چیزی که سرخس نر به آن نیاز دارد یک خاک مرطوب و باکیفیت است.

نور مورد نیاز برای نگهداری از سرخس نر

درست است که این گیاه سایه را دوست دارد ولی با حضور چند ساعته در آفتاب هم مشکلی ندارد. ازاین‌رو بهترین مکان برای نگهداری سرخس نر یا سرخس سپر طلایی یک پنجره شمالی است که نور زیادی دریافت کند، اما این نور غیر مستقیم یا فیلتر شده باشد. حسن این گیاه آن است که درباره نور سخت‌گیر نیست و این گیاه می‌تواند تقریبا هر شرایط نوری را تحمل کند. از حضور در سایه تا نور کامل و مستقیم خورشید!

نور مورد نیاز برای نگهداری از سرخس نر

آبیاری

مثل بسیاری از سرخس‌ها، سرخس نر نیز به خاکی همیشه مرطوب نیاز دارد. این گیاه ترجیح می‌دهد همیشه حداقل رطوبتی را در اطراف ریشه خود حس کند. البته این رطوبت نباید به سمت خیس بودن خاک و غرقاب شدن آن برود. درنظر داشته باشید که آبیاری زیاد می‌تواند باعث پوسیدن ریشه‌های گیاه شود. از سوی دیگر آبیاری کم نیز باعث توقف رشد گیاه و زرد شدن برگ‌های آن خواهد شد.

برای تشخیص زمان صحیح آبیاری بهتر است با فرو کردن انگشت خود داخل خاک، میزان رطوبت خاک گیاه را بررسی کنید. هر زمان سطح خاک خشک شد زمان آبیاری مجدد خواهد بود. بهتر است در هر بار یک آبیاری کامل انجام دهید تا آب به تمامی قسمت‌های ریشه گیاه برسد.

خاک مناسب برای نگهداری از سرخس سپر طلایی

درست است که کمی قبل‌تر گفتیم خاک مناسب برای نگهداری از سرخس سپر طلایی یا سرخس نر خاکی مرطوب و باکیفیت است، اما این نکته را نیز باید درنظر داشته باشید که این گیاه درباره خاک خود سخت گیر نیست. در واقع این گیاه به خاک عجیب و خاصی نیاز ندارد، بلکه تنها چیزی که برای این گیاه مهم است زهکشی مناسب آن است؛ یعنی خاک نباید آنقدری سنگین و متراکم باشد که آب نتواند درون آن حرکت کند و خاک همیشه خیس بماند. در مقابل آنقدر هم سبک نباشد که آب با سرعت زیادی خارج شود و ریشه‌های گیاه فرصت کافی برای جذب مواد مغذی را نداشته باشند.

رطوبت مورد نیاز برای نگهداری از سرخس نر یا سرخس سپر طلایی

مثل بیشتر سرخس‌ها، این گیاه نیز به محیطی مرطوب نیاز دارد تا بتواند شادابی خود را حفظ کند. برای تامین رطوبت این گیاه می‌توانید از دستگاه بخور، قرار دادن ظرف آب در اطراف گیاه یا کنار هم قرار دادن گیاهان مختلف بهره بگیرید. اگر هم نیاز به اطلاعات بیشتری در این باره دارید، کافی است سری به مطلب روش های تامین رطوبت گیاهان خانگی زده و به کمک آن رطوبت مورد نیاز خود را تامین کنید.

در طول نگهداری از سرخس سپر طلایی یا سرخس نر درنظر داشته باشید که نزدیک بودن این گیاه به وسائل گرمایشی در زمستان می‌تواند باعث آسیب دیدن آن شود. چون وسایل گرمایشی باعث خشک شدن محیط اطراف خود شده و رطوبت مورد نیاز این گیاه را ازبین خواهند برد.

برای تامین رطوبت مورد نیاز سرخس نر یا سرخس سپر طلایی از آنجایی که این گیاه به نور زیادی نیاز ندارد، می‌توانید آن را در سرویس بهداشتی، حمام  یا آشپزخانه که رطوبت بیشتری دارند نگهداری کنید. فقط درنظر داشته باشید که محیط‌های یاد شده باید حداقل نور را داشته باشند و میزان نور آن‌ها متوسط باشد.


سمی بودن یا نبودن سرخس نر

این گیاه برای انسان و حیوانات خانگی بی‌خطر است و هیچ گزارشی مبنی بر سمی بودن آن منتشر نشده است.

مطلب مرتبط: 9 تا از گیاهان خانگی محبوب اما سمی برای سگ ها

سمی بودن یا نبودن سرخس نر

هرس کردن

برعکس سرخس شاخ گوزنی سرخس نر نه‌تنها از هرس کردن آسیب نمی‌بیند، بلکه برای داشتن ظاهری سالم‌تر و پرپشت‌تر به این کار نیاز هم دارد. بنابراین در طول نگهداری از سرخس سپر طلایی یا سرخس نر اگر برگ‌های آن آسیب دیدند، می‌توانید به‌راحتی آن‌ها را هرس کنید و خیالتان راحت باشد که برگ‌های جدید دوباره رشد می‌کنند.

برای هرس کردن سرخس نر یا سرخس سپر طلایی بهتر است اینکار را در ابتدای بهار انجام دهید، زیرا در این زمان گیاه می‌خواهد رشد خود را از سر بگیرد و قدرت بیشتری برای تحمل این کار دارد. ضمن اینکه هرس کردن به‌خصوص هرس برگ‌های مرده و آسیب دیده در این زمان باعث می‌شود تا انرژی گیاه هدر نرود.

روش تکثیر

یکی از راحت‌ترین روش‌های تکثیر این گیاه، تقسیم ریشه‌های آن است. ریشه‌ها یا در واقع ریزوم‌های این سرخس می‌توانند پس از بلوغ به چند تکه تقسیم شوند و هر کدام برای خود گیاهی مستقل و کامل باشند.

در مدت زمان نگهداری از سرخس نر یا سرخس سپر طلایی برای تکثیر آن کافی است در فصل بهار گیاه خود را از خاک خارج کنید. سپس تمام خاک اطراف ریزوم‌ها را تمیز کنید و ریشه‌های خراب را هرس کنید. در ادامه با کمک یک چاقوی تیز و استریل شده ریزوم‌های گیاه خود را به دو یا چند تکه تقسیم کنید. کار تمام است! فقط تنها چیزهایی که باید مراقب باشید این است که اولا به ریزوم‌های سالم آسیب نزنید، ثانیا هر تکه به تعداد کافی ساقه و برگ داشته باشد تا بتواند انرژی لازم برای گیاه را تامین کند.

روس تکثیر سرخس نر

سوالات پرتکرار شما در مورد نگهداری از سرخس نر یا سرخس سپر طلایی

آیا سرخس نر سمی است؟

این گیاه برای انسان و حیوانات خانگی بی خطر است و هیچ گزارشی مبنی بر سمی بودن آن منتشر نشده است.

چرا برگ‌های سرخس نر قهوه‌ای می‌شود؟

مهم‌ترین دلیل این اتفاق کمبود رطوبت یا آبیاری کم است، چون این گیاه نیاز دارد تا در محیطی مرطوب زندگی کند. علاوه‌‎براین‌ها کم آبی، نزدیک بودن به وسایل گرمایشی یا خشک بودن محیط نیز، هر کدام به‌تنهایی باعث تغییر رنگ برگ‌های گیاه خواهند شد.

چرا برگ‌های سرخس نر زرد می‌شود؟

اگر برگ‌های گیاه چیزی بین زرد و سبز باشد و در فصل بهار و تابستان باشید نگران نباشید، چون این اتفاق طبیعی است و برگ‌های این گیاه در این فصل به این رنگ در می‌آیند، اما اگر این زرد شدن بیش‌ازحد و از قسمت‌های پایینی گیاه باشد نشانه‌ای از خشک بودن خاک گیاه  یا آسیب دیدن ریشه‌هاست.

منبع: گل ستان

  • pooya pj